ALMELO – Met warme chocolademelk en vuurkorven werd een poging gedaan om de kou op afstand te houden tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Koornmarkt. Centraal hierbij stond de onthulling van het ‘Zittend Boertje’.

Monique Chabot en bestuurslid Johan van Loo van Stichting Stadsherstel hebben het beeld onthuld. Het beeld heeft een plek gekregen op de hoek Koornmarkt en Grotestraat-Zuid. Het is een replica, het originele beeld van Henk Chabot is in februari 2011 gestolen van de plek aan de Almelose Aa. De terugkeer van het beeld is te danken aan de Stichting Stadsherstel en Rotary Ambt Almelo die het benodigde geld beschikbaar stelden.

Net als in 1964 is Monique Chabot aanwezig bij de onthulling. Zij is de nicht van de kunstenaar Henk Chabot. “Ik heb altijd het meeste contact gehad met de weduwe van Henk tante To. Daar had ik een goede band mee. In het weekend en vakanties was ik daar altijd. Daarom wilde mijn tante dat ik er destijds bij was.” Dat het beeld is teruggekeerd in de binnenstad  vindt Chabot een goede zaak. “Het is tweeënvijftig jaar gelden dat het beeld werd geplaatst en ik ben blij dat het er nu weer staat. Over de plek ben ik ook tevreden, het staat mooi in het zicht.”

Chabot vindt het leuk dat ze een uitnodiging kreeg voor de ceremonie. “Van het Chabot-museum hoorde ik dat het beeld opnieuw gegoten zou worden. Hierbij wilde ik graag aanwezig zijn. Als ik geen uitnodiging had ontvangen, had ik zelf contact gezocht,” zegt Chabot.

Q-impuls
Tijdens de bijeenkomst werd ook het project Q-impuls gedeeltelijk opgeleverd. Bij dit project is er nieuw straatmeubilair, nieuwe verlichting en reclameborden geplaatst. Het eerste reclamebord werd symbolisch onthuld. Wethouder Anja Timmer noemt het opwaarderen van de bestaande stad een optimistisch initiatief. “Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen inwoners, ondernemers en gemeente.” Hierbij haalde ze een citaat van de Britse staatsman Winston Churchill aan: “Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid, een optimist een mogelijkheid in elk probleem.” De wethouder vraagt de betrokkenen om op dezelfde, optimistische weg verder te gaan.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *